Make your own free website on Tripod.com

 

Lavendelkussentje voor vermoeide ogen:

Vierkant lapje stof van 20x20 cm

Touwtje of lintje

Lavendelknopjes

 

Leg de lavendelknopjes in het midden van het lapje stof. Vouw de punten naar elkaar toe en bind het touwtje of lintje er omheen  zodat het een zakje wordt. Hou het zakje heel even onder de warme kraan en knijp het uit. Ga met je hoofd achterover liggen met gesloten ogen. Leg het zakje op je oog. Blijf vervolgens vijf minuten zo liggen. 

 

 

Voetenbadje tegen wintertenen:

Neem een afwasteiltje met warm water, doe er een paar druppeltje etherische lavendelolie in en hou je voeten er tien minuten in. Als je klaar bent is het lekker om je voeten met wat massageolie te masseren. Dit recept werkt ook als je door veel lopen zere voeten hebt gekregen.

 

Grote weegbree tegen brandneteljeuk:

Een al oud trucje. Neem een blaadje weegbree, kneus het en doe het tegen de pijnlijke plek.

  

Augurk tegen insectenbeten:

Hoewel augurk niet echt een kruid is, kom je hem wel in veel kruidenboeken tegen. Snij een plakje van de augurk en lig dit op de gestoken plek. 

 

Last van muggen:

Eet veel knoflook. Of meng 1 theelepel etherische citroenolie met 2 eetlepels olijfolie en smeer je daarmee in.

 

 

Stomen met kamille tegen verstopte neus en verkoudheid:

Neem 3 eetlepels kamillebloempjes op een schaal kokend water en ga met je hoofd boven de schaal zitten. Zorg met een handdoek dat je damp niet verloren gaat. 5 minuten stomen.

 

   

Kompres:

2 eetlepels kruiden

1 kopje water 

Verband, zwachtel, doek

Pan

Nylon zeef

Kom om het vocht op te vangen 

Kruiden en water mengen. Ongeveer 2 minuten laten koken. Zeven en het vocht opvangen. Verband in het afkooksel dopen. Zo heet mogelijk op de huid leggen en eventueel afdekken met plastic. Laten zitten tot het afgekoeld is.

Dosering: 1 2 x daags 

 

Omslag:

2 eetlepels kruiden

1 kopje water 

Verband, zwachtel, doek

Pan 

Kruiden en water mengen. Ongeveer 2 minuten laten koken. Uitspreiden op verband. Zo heet mogelijk op de huid leggen en eventueel afdekken met plastic.

Toepassing: 1-2 x daags

 

Rugpijn (compres):

Maak een thee van laurier en lavendel. Breng de thee zo heet mogelijk op een doek op de zere plaatsen aan. Leg er een warme kruik op en daaroverheen een handdoek.