Make your own free website on Tripod.com

 

Altaar:

Het altaar is een moet op een plek staan waar je je goed kan concentreren (op je kamer bijvoorbeeld). Ik heb een tafeltje met een fluwelen kleed erover. Daarop staan twee kaarsen, een plantje, een kelk, een wierookhouder en een pentagram. Ik ben nog druk bezig om de andere voorwerpen te maken en te kopen. Je moet zelf kijken wat je op je altaar wil hebben staan, behalve de werktuigen, het is heel persoonlijk.

 

Pentagram:

Je maakt een pentagram van klei. Eerst maak je een cirkel van klei en daar kerf je een pentagram in die precies in de cirkel past. Als de klei droog is kun je pentagram schilderen of vernissen. De grootte van je pentagram maakt niks uit.

 

Anthame:

De athame kan gebruikt worden voor het openen en sluiten van de circel, het aanroepen van de elementen, allerlei openingsrituelen en het "handbinden"(trouwen in de wicca). Het is gebruikelijk om al je tools een naam te geven, dus ook je athame.

- Staal/ijzer van 30cm x 10cm (1 mm dikte, mag dikker maar is dan moeilijker te bewerken). Let op: gebruik geen roestvrij staal! - Een tak of een stuk hout van 3 cm doorsnede, 10-13cm lang(moet lekker in de hand liggen). ijzervijlen van medium grof tot zeer fijn. betonschaar of ijzerzaag (je kunt ook de vorm laten uitsnijden bij een smid of ijzerhandel).De afmeting van het lemmet.

  afb.1

Meet de lengte vanaf het topje van je middelvinger tot waar je hand buigt (in mijn geval 18cm). De breedte van het lemmet waar het overgaat in het heft is 3 tot 4 cm (afhankelijk van je smaak). Om later het heft te kunnen bevestigen moet je een verlengstuk maken aan het lemmet (zie afb.1). Die lengte is 5cm lang, 1 cm breed.Het maken van het lemmet:

 afb.2

Vouw een vel papier doormidden. Teken de helft van de vorm van je athame op papier. Als je deze vorm uitknipt heb je een lemmet-vorm die aan beide zijde hetzelfde is. Trek deze vorm over op het staal en zaag of knip het uit. Durf je dit niet aan, laat het dan door een vakman doen. Klem je lemmet in een bankschroef en begin de zijkanten te vijlen met de grofste vijl. Let er bij het vijlen op dat je de zijkanten zo dun mogelijk wilt maken (zie afb.2) Ga door met vijlen tot de fijnste vijl. Hierna werk je de lemmet af met heel fijn schuurpapier, eerst nat en dan droog. Nu moet het lemmet nog gehard worden door vuur. Leg het lemmet op het gasfornuis (de hoogste stand). Dit kan heel lang duren, maar uiteindelijk zul je zien dat het metaal dof rood wordt. Zet een emmer lauw water klaar en pak het lemmet met een klem en blus het in het water. Maak het hierna schoon met fijn schuurpapier (nat en droog) en herhaal dit proces. Let nu heel nauwkeurig op het kleurverschil, zodra het lemmet gelig van kleur wordt, direct weer in het water dompelen. Het mag niet voorbij geel komen (blauw, paars of groen zijn te ver). Tip: De punt van het lemmet wordt het eerste blauw, zodra je dit ziet dus direct blussen. Na het afkoelen steek je het lemmet 3 maal in de aarde. Zoals je op de foto van mijn athame kunt zien heb ik een metalen plaatje bevestigd tussen lemmet en heft. Dit is omdat ik het beter in de hand vind liggen en het is veiliger (mijn athame is namelijk erg scherp..). Het is een ovale vorm 10cm lang en 4cm breed met in het midden een gleuf van 1,2cm x 2mm (met een metaalboortje ingebracht). Verder is dit plaatje opgeschuurd en ook gehard in het vuur, alleen voor het blussen heb ik de punten gebogen richting het heft. Ik heb mijn heft van een tak gemaakt maar je kunt ook zelf een vorm maken uit een blok hout. Zaag het blok of de tak in de lengte doormidden. Leg het uitsteeksel van het lemmet op het hout en teken de vorm af (zie afb.2). Schaaf nu deze vorm uit beide helften en kijk goed of het past. Heb je een tussenplaatje gemaakt zoals ik (zie extra) vergeet dan niet die erop te schuiven voordat je gaat verlijmen. Schuur de binnenzijde van het hout grof en verlijm het lemmet met het heft. Zorg dat je een goede houtlijm gebruikt. Klem het vast met een lijmklem, voer de druk geleidelijk op en laat 3 dagen rusten. Na drie dagen kun je het heft bewerken. Je kunt een vorm tekenen en het overtollige hout wegsnijden en schuren.  Voor de duurzaamheid zou ik het hout wel behandelen met een verf/lak/vernis of was. Zorg dat het lemmet goed geolied blijft, zo voorkom je roest.

Boldeen:

Een boldeen. wordt gebruikt voor het oogsten van kruiden en bloemen alsook het kerven in kaarsen en andere dingen.. Je kunt een boldeen hetzelfde maken als een Anthame, alleen moet een boldeen een wit handvat hebben.

 

Wand.

Traditioneel wordt de wand gemaakt van eikenhout. De volgende houtsoorten worden ook gebruikt: appel (liefdesmagie), hazelaar (magisch), lijsterbes (magisch).De top van de wand kan ingelegd worden met een bergkristal (voor alle toepassingen) of een andere toepasselijke steen Gebruik je de wand voor magisch werk let dan op het soort hout en soort steen als je volgens planetaire correspondenties werkt.Nadat je hebt besloten van welke houtsoort je je wand wilt maken ga je de natuur in en kiest een boom uit van die houtsoort. Er zijn een aantal zaken waar je bij stil moet staan als je iets uit de natuur neemt: neem nooit meer dan je nodig hebt neem nooit meer dan 25% van wat aanwezig is of wat de plant of boom weer in korte tijd kan aangroeien. neem uit de natuur tijdens wassende maan want tijdens afnemende maan heeft de boom haar krachten nodig.voer al je handelingen heel langzaam uit. De wereld van de bomen gaat veel langzamer dan de onze. Heb dus heel veel geduld. Uit geduld spreekt respect. maak contact met de boom door de bast aan te raken en leg uit waar je de tak die je gaat afsnijden voor nodig hebt. Vraag of de boom zijn kracht met jou wil delen en dat jij een stukje van zijn kracht mag gebruiken d.m.v. de wand die jij gaat maken. Wacht op een antwoord. Dit kan komen in een ritselen van de bladeren, een blad dat valt...je zult het herkennen.Opmerking:Je kunt het bovenstaande vorm geven in een klein ritueel rond de boom (cirkel trekken, tekst in rituele vorm uitspreken). Ik geef niet de voorkeur aan een ritueel omdat ik de hele omgeving deel wil laten zijn van wat ik doe. Teksten spreek ik niet hardop uit maar spreek ik in gedachten en visualiseer mijn intenties. Uit ervaring heb ik gemerkt dat contact met bomen hierdoor makkelijker gaat. Nu ben je klaar om de tak te snijden. Gebruik een scherpe zaag. Traditioneel gebruik je voor dit werk een mes met wit lemmet maar deze zijn niet scherp genoeg om een mooie snede te maken (denk aan de boom!). Wel kun je symbolisch het laatste stukje ermee snijden.Plaats nu een geschenk aan de voet van de boom. Dit kan een kristal zijn of iets wat waarde voor jou heeft. Het mag best een beetje pijn doen om er afstand van te doen.Is de snede groter dan 2,5cm smeer dan wat teer op de wond om infectie te voorkomen.Maak weer contact met de boom en bedank hem op jouw manier.

Bewerken van de wand

De tak zul je misschien nog op de juiste lengte moeten afzagen (lengte van je arm, van elleboog tot vingertop). je moet je er goed bij voelen, wil je hem korter doe dit dan vooral.Als je de bast wilt laten zitten dan zul je de bast moeten fixeren omdat door uitdroging het zal vergaan. Dit kan door een natuurlijke lak aan te brengen op de bast. Haal je de bast eraf dan kun je hem bijvoorbeeld glad schuren en symbolen uitsnijden die voor jou betekenis hebben. Op de top kan je een steen of kristal bevestigen. Maak hiervoor een uitsparing waar de steen in past en lijm de steen vast in het kuiltje. Gebruik je een platte steen dan kun je een inkerving maken waar je de steen in klemt, omwikkel de top vervolgens met touw om het geheel bij elkaar te houden. Aan dit laatste geef ik de voorkeur omdat je niet hoeft te werken met chemische lijmen.

Wijden van de wand

Eerst leg je de wand in de aarde, vervolgens trek je hem door de lucht met een krachtige beweging, houd hem boven een vuur (kaars) en reinig je de wand met stromend water.Bedank de elementen.Visualiseer wit licht dat ontstaat vanuit het hart van de wand, het licht groeit tot de hele wand licht uitstraalt. Visualiseer nu wit licht dat via je kruin binnen komt, vul jezelf met dit licht. Laat met elke ademhaling jouw licht naar de wand stromen die je in beide handen vasthoudt. Vul je gedachten met jouw intenties, denk aan het doel wat jouw wand gaat vervullen.Laat je eigen licht en het licht van de wand versmelten met elkaar. Voel de energiestromen als eb en vloed op het ritme van je ademhaling.Je wand en jij zijn nu één, het is een verlengstuk geworden van jouw intenties. bedenk dat hiermee ook een deel van de boom voor altijd aan jou verbonden is. bezoek de boom af en toe en neem vooral je wand mee!